Tak teda jedem... 2023

Se začátkem ledna jsme měli možnost se po 3 podivných plesových sezónách, nesoucích společná slova Covid – zrušeno, konečně vrátit na podia okolních kulturáků a znovu roztočit každovíkendový kolotoč všech možných plesů. No řeknu Vám, byl to nezvyk…. Oprášit všechny ty polky, valčíky, bluesy a další styly. Najít lakýrky, tesilky, padnoucí košile, zkontrolovat, že nám v kapelním vozíku nic nechybí a můžeme tedy rok 2023 bez starostí odstartovat. Přes Vánoční období jsme nezaháleli – přibylo několik nových písní a obecně jsme náš repertoár dost aktualizovali – Nové písničky od Rybiček 48, Marka Ztraceného, Jelenů, Kapitána Demo, ale také starší hity od Tublatanky, Karola Duchoně, či Sagvana Tofiho a spoustu dalších už jsou součástí našeho playlistu a jsme rádi, že se líbí.

Hned první štací pro nás byla úplně nová lokalita a to Suchý na Blanensku. Starší, epesní kulturák má bezesporu svůj styl a tzv. Genius Loci. Hrálo se, zpívalo, tančilo a přidávalo až do brzkých ranních hodin, kdy nás při balení aparátu lehce vyváděla z míry koncentrace „bezvládných“ těl na metr čtvereční. Tam odpočíval na supermana mladý muž v potřísněném obleku, tu spala na lavičce před kulturákem slečna v celovečerní róbě, na parkovišti jsem pak ve tmě zakopl o dalšího spícího návštěvníka, který si ustal přímo na asfaltu mezi auty. No…. Slušný začátek plesové sezóny. Je vidět, že tyto společenské události některým hodně chyběly, a tak se jejich comeback rozhodli oslavit naplno. Další, pro nás novou štací byl farní ples v Jiříkovicích, který nás překvapil sněhovou nadílkou, která napadla během hraní a značně komplikovala ranní nakládání aparátu i náš samotný návrat domů. Poslední lednovou sobotu jsme zakončili na již tradičním místě, ve Vysočanech, na plese SDH Housko. Super tombola, originální kulturní program, pivo teklo proudem, hrálo se, tančilo…. Jen těch lidí mohlo být více.

To je ale, jak to tak pozoruju, plošný problém všech plesů na menších obcích – nejsou lidi – kulturáky jsou poloprázdné. Důvody? Snaha zbytečně nerozhazovat peníze, rozhádaní spoluobčané i jednotlivé spolky a v neposlední řadě i obrovská četnost plesů, jejíž nabídka – minimálně v našem regionu těžce převyšuje poptávku. No, držím palce všem pořadatelům, kteří se po 2–3 letech rozhodli uspořádat ples za účelem nějakého výdělku a zisku financí pro činnost jejich spolku a místo toho jsou rádi, že 3 dny zařizování a lítání skončily naštěstí jenom „ŠUL-NUL“ a nemusí to ještě dotovat z vlastní kapsy. Dovolte mi Vás tedy závěrem požádat a vyzvat – Prosím, choďte na plesy! A nejen na plesy! Pozvěte rodinu, známé, sousedy, rezervujte stůl, oblečte kvádro a vyrazte do společnosti se bavit. Nejen že utužíte přátelské vztahy, zopakujete si taneční kroky, poznáte i nové lidi a spoluobčany, ale v neposlední řadě i třeba menším obnosem pomůžete přežít spolkům a organizacím, které zejména na zmíněných vesnicích celoročně zajišťují kulturní program, kroužky pro mládež a další dobrovolné, společensky prospěšné činnosti.

No a máme tu pořadatelské okénko! Nový diář s termíny na rok 2024 je již připraven a netrpělivě očekává vaše akce. Máte-li tedy v plánu uspořádat v dalším roce nějaký ten bál, či ples, je nejvyšší čas si zarezervovat termín. Na rok 2023 máme ještě zejména v druhé části roku několik volných okének pro svatbu, narozeniny, firemní akci, či nějaký taneční večírek. Za kapelu Reflex-Rock, Jirka

Poslechněte si nás!

probíhá načítání přehrávače